beats by dre cheap

U četiri godine broj IT preduzeća u BiH upeterostručen

U posljednje tri godine je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno IT sektor, u BiH ostvario najveći rast. Krajem 2002. godine, u BiH je bilo tek 200 kompanija iz IT sektora, a na kraju 2005. njihov broj je narastao na 2.587. Čak 70 posto kompanija iz tog sektora su sa pretežno ili potpuno domaćim kapitalom, a samo 30 posto kompanija su razna predstavništva i zastupništva inostranih firmi.

Kako piše Poslovni dnevnik, više od 20 posto kompanija iz IT sektora u BiH godišnje ostvari promet veći od 5 miliona KM, a ono što ipak najviše raduje je činjenica da trend udjela prodaje softvera i pružanja IT usluga raste u odnosu na (pre)prodaju hardvera. Na kraju 2005. godine u BiH više se kompanija iz IT sektora bavilo prodajom softvera (35 posto) nego prodajom računala (30 posto).

Prema istraživanju koje je proveo UNDP čak 62 posto tih kompanija ima u svojoj ponudi softvera domaće proizvodnje te u prosjeku imaju u komercijalnoj ponudi više od pet različitih aplikativnih rješenja, prenosi Poslovni dnevnik.

No postoji još mnogo neriješenih problema u tom sektoru, pa je tako potrebno donošenje zakona o Agenciji za informacijsko društvo u BiH, davanje prednosti domaćoj IT industriji u procesu javnih nabavki, klasifikacija softverskih rješenja kao proizvod, a ne kao uslugu (zbog PDV-a), te ubrzati donošenje preostalih zakona koji regulišu elektronsko poslovanje.

Jedna od važnih mjera je i dosljedna primjena Zakona o autorskim pravima te na kraju formiranje Fonda za realizaciju razvojno-istraživačkih IT projekata.

[url=http://mladi.info/]Izvor[/url]

Main Point
http://mainpoint.blogger.ba
24/11/2006 22:52