Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

14.07.2006.

Izazovi za mLearning

Konekcija je jedna od glavnih razlika, ako upoređujemo mobilne uređaje sa personalnim računarima (uobičajenim uređajima za širenje i razvoj eLearning-a). U sadašnjem vremenu mobilni uređaji mogu biti konektovani na Internet ili u mrežu preko mnogih tehnologija – WAP, GPRS, UMTS, Bluetooth, WiFi, i dr. Iako je moguće predvideti u budućnosti da će mobilni uređaji biti „uvek uključeni“, da će imati širok opseg, još uvek to neće biti slučaj. Zato što, mobilni uređaji često imaju periode diskonekcije, bilo hotimično (kad su usluge preskupe) ili ne (kad infrastruktura nije obezbeđena).

Vidimo da veliku ulogu ovde imaju i sami uređaji. Hardverske i softerske karakteristike uređaja imaju veliki uticaj na to, koji sadržaj je moguće dostaviti, a i u pravo vreme poslati. Obično, web sadržaj je dizajniran za desktop računare, tako da su ona neprijatna, čak i retko korisna za uređaje sa malim ekranima. U sadašnje vreme, mobilni telefoni postaju mnogo moćni sa neverovatnim brzinama (istovremeno sa hardverske i softverske tačke gledišta), iako će njihovi ekrani ostati uporedno mali. Često je teška i sama navigacija. Opremljeni sa malom stilskom tastaturom ili sa ekranima na dodir, touch-screen, (uobičajeno za PDA uređaje), korisnici mogu izgubiti mnogo vremena u traženju njima potrebnog sadržaja odnosno informacija. Web stranice obiluju velikom količinom informacija, pa korisnik gubi mnogo vremena tražeći na strani gde su potrebne informacije, odnosno gde se nalazi potreban sadržaj. Možemo da zamislimo alternativne načine navigacije, kao na primer što su glasovne komande. Pored toga, memorija koja je dostupna na mobilnim uređajima je relativno mala. Moguće je da se koriste prošireni paketi i veća memorija na nekim uređajima kao što su PDA uređaji. Naravno to bi samo smanjilo samo neka od ograničenja koja imaju mobilni uređaji.

Lokacija je sledeća nova stvar za razmatranje. Iako smo prije pa i sada govorili o ograničenjima, upoređivajući m-Learning i e-Learning, takođe postoje i prednosti. Mala veličina uređaja i bežična konekcija ih čine dostupnim bilo kad i bilo gde. Mobilnost otvara raznolikost novih scenarija. Usluge uključujući lokacije otkrivanja, kao na primer, primanje upustava kako doći do određenih prostorija, ili podsetnici za seminare/predavanja, mogu biti okidač za uzimanje u razmatranje tekućeg mjesta i vremena da se dođe do potrebnih destinacija.

Koliko će mobilni uređaji biti u upotrebi što se tiče edukacije, i kolika će biti njihova zastupljenost u obrazovanju društva, zavisi od nas samih. Upotreba mobilni uređaja u edukaciji i razvoj m-learninga ima još jednu veliku ulogu, a to je razvoj Informacionog društva.

<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
50233

Powered by Blogger.ba