Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

25.12.2005.

eLearning (eObrazovanje) (4. dio)

eLearning - buducnost je pocela

Zaista dobra poruka, i deluje motivaciono na sve one koji uce. Dajem vam jos jedan isecak teksta o eObrazovanju sa Interneta. Izvor: elearning.vts.su.ac.yu
Jednostavno i na vrlo kratak nacin objasnjena sustina i prednosti eObrazovanja. Uzivajte

Sta je e-learning?
Rast internet je uslovio i promenu u poslovanju i komunikaciji izmedju ljudi. Sa Internetom se razdaljine brišu i sve postaje dostupno svakome, odmah tu na dohvat ruke.

Zahvaljujuci razvoju globalne mreže kao i Internet tehnologija stvaraju se i novi nacini ucenja. Sada se putem globalne mreže može i diplomirati, magistrirati ili doktorirati . Novi trend je i ucenje na daljinu (distance learning ili e-learning). Mnogi obrazovni centri se vec uveliko ponašaju u skladu sa zakonima tržišta i koriste razlicite metode jednostavnijeg ucenja i didaktickih multimedijalnih pomagala. E-learning je upravo jedan od nacina koji se oslanja ne samo na sadržaj, vec i na raznolikost procesa ucenja, E-learning se može definisati kao instrukcioni sadržaj ili nacin ucenja korišcenjem elektronske tehnologije. Može se realizovati kroz pohranu i dostavljanje obrazovnog materijala na CD ROMs, WBT (WEB Based Training - Nastava putem interneta), CBT (Computer Based Training - Kompjuterski bazirana nastava), VoD (Video zapis po zahtevu), AoD (Audio zapis po zahtevu), kvizove, sinhronizovani i nesihronizovani konferensing. Primena novih tendencija i upotreba novih tehnologija olakšavaju ovaj spoj klasicnog i interaktivnog.

Ucenje na daljinu, kao deo e-learninga, omogucuje korisnicima da preko svog racunara iz svoje sobe, kancelarije steknu odredjena znanja, diplome i da polažu testove. Komunikacija izmedju korisnika (ucenika, studenta) se obavlja sa elektronskim profesorom a u nekim slucajevima moguca je komunikacija i u realnom vremenu. Elektronski profesor je aplikacija koja se nalazi na nekom serveru. Aplikacija sadrži pitanja a korisnik (student) šalje odgovore. Komunikacija se obavlja prekog korisnikovog Web citaca.

Ono što svaka e-ucionica mora da ponudi polaznicima jeste dobar komunikacioni softver i jednostavno upustvo za upotrebu ponudene tehnologije. Efikasan interaktivni materijal i kvalitetni izvori informacija zadatak su timova strucnjaka koji osmišljavaju kurs u saradnji sa veštim mentorom koji cini sponu izmedu polaznika i sadržaja.

Postoje oblasti koje se ne mogu proucavati iskljucivo elektronskim putem pa se zato preporucuje kombinacija ucenja putem Interneta i klasicnog metoda ucenja. S druge strane, e-ucenje još uvek ima izvesna ogranicenja i prepreke, buduci da još nije napravljen adekvatan elektronski udžbenik koji bi zadovoljio sve potrebe polaznika za razlicitim tipovima materijala potrebnih za ucenje odredene teme/oblasti.

<< 12/2005 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
50233

Powered by Blogger.ba