Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

09.12.2005.

eLearning (eObrazovanje) (3. dio)

Učenje na daljinu

Kao sastavni deo eObrazovanja se istice i ucenje na daljinu. Uporedo sa favorizovanjem znanja kao najvažnijeg globalnog resursa za budućnost, u poslednjoj deceniji je intenzivno rađeno na usavršavanju i proširenju svih oblika elektronske podrške obrazovnom procesu. Pored korišćenja novih tehnologija u unapređenju klasične nastave, razvijano je tzv. učenje na daljinu, sa osnovnim ciljevima da se uspostavi fleksibilnija infrastruktura, a time i dostupnost ovog oblika učenja svakom studentu, da se podigne opšti nivo digitalne pismenosti akademske populacije i razvije visokokvalitetni obrazovni sadržaj. Ove zahteve najoptimalnije ispunjavaju Web bazirani e-learning kursevi, koji danas čine gotovo 80 odsto ukupnog broja obrazovnih tečajeva na daljinu. Poznato je da su u svetu već sačinjeni odgovarajući softverski paketi i kursevi razvijani na njima. Korišćenje ovih rešenja u uslovima karakterističnim za Republiku Srpsku, ograničeno je nizom faktora. To je, pre svega, visoka cena paketa, ali i neophodan stepen informatičkog obrazovanja i poznavanja engleskog jezika nastavnika, kako bi mogli da koriste takve programe za razvoj sopstvenih kurseva. Sličan problem postoji i kod studenata, koji bi potencijalno mogli da budu polaznici već razvijenih tečajeva. Takođe, loša informaciono-komunikaciona infrastruktura je veoma destimulišuća kada je u pitanju korišćenje paketa za učenje na daljinu, koji su pravljeni u skladu sa zapadnim standardima.
S obzirom na navedene probleme, softverska platforma, prilagođena domaćem okruženju, trebala bi da obezbedi podršku klasičnom obliku obrazovanja shodno infrastrukturnim mogućnostima i da bude jednostavna za kreiranje kurseva.
Prednosti
CMS (Content Management System) omogućava korisniku kreiranje jednostavnih ili složenih Web stranica i njihovo povezivanje. Osnovna prednost u odnosu na druge alate za kreiranje sadržaja namenjenih Web okruženju je to što ne zahteva dodatna predznanja za efikasnu upotrebu, a omogućava jednostavno kreiranje, održavanje i objavljivanje sadržaja.
Alat za administriranje sistema obezbeđuje registrovanje korsinika, odobravanje pristupa kursu svakom registrovanom polazniku na osnovu prethodno odobrenog korisničkog imena i lozinke, kao i održavanje osnovnih podataka o korisnicima sistema.
Komunikacija učesnika se realizuje preko elektronske pošte, diskusionih foruma i instant messanger/chat sistema. Od alata za ostvarivanje veće produktivnosti u radu korisnika, realizovani su sistemi za pomoć, kalendar dešavanja i obaveštenja vezanih za kurseve, koji se prikazuju u okviru određenog tečaja.
Osnovni cilj razvoja ovog e-leraning sistema je njegovo prilagođavanje potrebama domaćeg obrazovanja, uz mogućnosti razmene sadržaja sa drugim sistemima učenja na daljinu.

Izvor: www.ekonomist.co.yu

<< 12/2005 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
50233

Powered by Blogger.ba