Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

11.11.2005.

Blogovi

Blogovi - jedan od najmocnijih alata eObrazovanja, a naravno i izvora informacija, istinitih informacija, relevantnih sadrzaja, poucnih tekstova, ...

Blogovi (blog, skraćeno od eng. web log) predstavljaju jednu od revolucionarnih formi komunikacije koja je razvijena zahvaljujući Internetu. Blog ne podrazumeva nikakav specijalan interfejs niti u ma kom pogledu odstupa od onoga što biste u uobičajenom smislu nazvali dnevnikom. Međutim, pre razvoja svetske informacione mreže nismo mogli ni da pretpostavimo koliko bi interesovanje postojalo za praćenje ovakve forme izražavanja od strane šire javnosti.

Blogovi, specifični online dnevnici, protekle su godine još više prešli mainstream, i to kako kažu analitičari, dijelom zahvaljujući i američkim predsjedničkim izborima. U nas, još uvijek se ne može reći da su mainstream, no svakako su i u BiH uzeli maha, posebno na stranici www.blogger.ba.

Tko su bloggeri i publika
Iako je širom Interneta prihvaćeno mišljenje kako se iza većine blog publike kriju klinci koji nemaju pametnijeg posla, posljednje istraživanje Webloga i Blogads mreže pokazuje da to i nije baš tako. Mnogi od njih, pokazalo se, starije su osobe, koje će rado i odriješiti kesu na online trgovinama, kupiti knjigu, film ili sličan zabavan sadržaj. Njih 61 posto starije je od trideset, a oko 30 posto njih je između 30 i 40 godina. Po spolovima, više blogova čita muški dio (79,1 posto), a oglašivačima je vjerojatno najvažniji podatak da je 66,7 posto čitača kliknulo i na neki oglas na blogu. Za domaću blog scenu nema ovakvih podataka, no koliko je nama poznato, čitaju ih svi, od teenagera do starijih surfera.

Blog - svakih 5,8 sekundi
Količina blogova na Internetu udvostručava se svakih pet mjeseci, utvrđeno je istraživanjem Technoratija, dok su u Pew Internet & American Lifeu utvrdili kako se novi blog nastaje svakih 5,8 sekundi, što bi na dnevnoj bazi značilo oko 15 000 blogova. Kompanija PubSub Concepts, koja indeksira i pretražuje blogove tvrdi pak kako ih ima 6,5 milijuna u bazi dok kompanija Perseus Development predviđa kako će do kraja ove godine na Internetu biti 10 milijuna blogova. U Weblogsu ipak kažu kako je od te brojke njih milijun ažurirano svakodnevno, a podaci se odnose na SAD.

Porast čitatelja bloga
Protekle godine blogovi su doživjeli značajan rast, dijelom u autorskom, a dijelom u čitalačkom segmentu; osim toga u Media su Centru utvrdili kako su zbog američkih predsjedničkih izbora blogovi postali mainstream. U Sjedinjenim Državama 27 posto online odraslih korisnika čita blogove, u odnosu na 17 posto koliko ih je čitalo početkom godine. Katastrofe poput tsunamija također su povećale čitanost bloga, zbog brze razmjene informacija i osobnih priča korisnika.

Internet blogovi, sve popularnija vrsta foruma, poznati su po svojoj surovoj istinitosti, nezavisnosti duha i istinske emocionalne ubeđenosti. Ni jedan od pomenutih atributa nema veliku ulogu u reklamiranju preduzeća, ali su to vrednosti koje reklameri preduzeća nastoje da imitiraju i, kada je moguće, uključe. Otuda nije bilo šokantno kada je Najk (Nike) u junu pokrenuo blog.

Blogovi kao PR aduti
Blogove, online dnevnike, danas piše preko 8,5 milijuna ljudi na svijetu, a svake sekunde otvaraju se novi. Svi se trude preduhitriti druge u temama, mislima i svemu što prenose na internet. No, osim što odražavaju nečije misli, blogovi su i izvrsno PR 'oruđe'.
To ne znači da preko bloga možete prodavati određene predmete ili objavljivati informacije ili oglase.

Online dnevnik može biti vrlo efikasan adut za vašu kompaniju ili za vas kao individualca. Samo se pobrinite da to bude istinit blog, bez muljaža s reklamiranjem, jer vaš blog u protivnom neće nitko čitati.

Blogovi su osobni ili grupni on-line dnevnici.

Blogovi su trend koji je teško zaobići ako malo prosurfate po netu... Blog je skraćenica od WEBlog, riječ koja nema prijevoda, ali ima značenje "mrežni dnevnik". Blog je stranica na kojoj svatko kronološkim redom obično bilježi svoja razmišljanja i stavove. To znači da i vi od sada možete imati vlastitu web stranicu gdje možete pisati i objavljivati sve što želite, a ako ste dobar i zanimljiv pisac, htjet će vas čitati i drugi. Rad je jednostavan da jednostavniji ne može biti; možete upisivati tekst, unijeti sliku uz tekst, a posebnost ovog alata jest i objavljivanje putem SMS/MMS-a.

<< 11/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
50233

Powered by Blogger.ba