Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

14.10.2005.

Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)

Da bi se to sprečilo treba uvesti neke kazne za odgovorne ljude. Te kazne treba da budu zaista stroge, bilo da je to finansijska kazna, ili zatvorska kazna. Mislim da je to jedan od boljih načina suzbijanja kriminala, jer smatram da bi to najviše uticalo na svest ljudi, i da bi počeli da drugačije razmišljaju pre nego što se odluče na bilo koji oblik kriminala. Mogu vam navesti nekoliko primera gde se to pokazalo kao jedno od dobrih rešenje za poboljšanje situacije: Povećanje kazni za prekršaje u saobraćaju (Srbiji); povećanje kazni za veliku količinu alkohola u saobraćaju (Hrvatska); povećanje kazni za ugrožavanje zelenila i okoline (Republika Srpska); i slično. Posledice toga su bile zaista zapažene, kriminal je u nekim slučajevima čak bio smanjen za 50 %, što je zaisat veliki rezultat. Zato mislim da bi kazne za svaku osobu koja je odgovorna za bilo koji oblik cyber kriminala, trebala zaista da budu velike, jer po mom mišljenju to je jedan od rešavanja problema kriminala na Internetu.

Mirjana Drakulić je zaista postavila jedno dobro pitanje: U kojoj meri se ograničavanjem sadržaja na Internetu ugrožavaju prava i sloboda pojedinaca. Slažem se sa tim, i mislim da bilo koji oblik ograničavanja je ugrožavanje slobode. Ali pristalica sam toga da ipak treba da postoji neka kontrola, i neko ograničenje, jer mora da se pazi kakav će uticaj imati neki sadržaj na društvo. Osobe koje to rade, trebaju zaista da poznaju realnu sliku svega, i da budu kvalifikovane, i da budu adekvatne za taj posao. Treba da se radi na obučavanju kadra koji će ponuditi takve osobe. Kada bi se to dovelo u red, mislim da bi ograničavanje sadržaja na Internetu u zaista maloj meri uticalo na ugrožavanje prava i slobode pojedinaca. Ali sami ti pojedinci moraju da znaju, šta mogu da urade, i kolika je njihova mogućnost, trebaju da znaju kakav sadržaj smeju da plasiraju na Internet. Jer ako bi to prekršili, onda bi ti isti pojedinci bili odgovorne osobe, i njih bi trebalo kazniti.

Zaista, kontrola Internet je jedan jako veliki problem. Ja jesam veliki optimista, ali mislim da će se ovaj problem teško rešiti, i stvarno treba puno napora da se ulaže da bi se rešio ovaj problem. I smatram da, kad bi se rešio problem kontrole Interneta, to bi bio jedan veliki korak za razvoj Informacionog društva. Na pitanje zašto se kontroliše Internet, mislim da ne treba puno govoriti. Jer onaj ko ima kontrolu nad tako velikim prostorom kao što je Internet, ima zaista veliku moć. Tu su umešane velike sile, i jedna od najpoznatijih i najvećih sila koja ima apsolutnu dominaciju na Internetu je Amerika. Ona kontrolise celu situaciju, i mislim da ona ima vodeću ulogu u svemu. Zašto je to tako, pa zbog toga što ona ima veoma jaku ekonomsku moć, ima jaka sredstva da obezbedi sebi da ima tu kontrolu. Ta kontrola se obavlja preko jakih računarkih mašina i jakh servera, a znamo da Amerika, toga ima u izobilju. Ali nije sve tako crno, veliki sam optimista, i ako ne u sadašnjosti, onda u bliskoj budućnosti će se desiti promene, nadam se bolje promene, jer nam to zaista treba. To je isto tako jedan od uslova za razvoj Informacionog društva.

<< 10/2005 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
49552

Powered by Blogger.ba