Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

06.10.2005.

Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)

Što se mene tiče, gledajući situaciju u BiH, najviše treba posvetiti vremena razvoju obrazovnog sistema. Naša zemlja, se nalazi na pretposlednjem mestu, što se tiče uvođenja Bolonjskoh procesa, i stvarno je to ponižavajuće. Slika našeg sistema obrazovanja je mnogo loša, što dokazuju razni protesti studenata svake godine pred početak i pred kraj godine. Jedan od najvećih problema kod obrazovanja (najviše mislim na visoko obrazovanje) je taj, što fakulteti ne pružaju adekvatna znanja iz stručnih predmeta, a kamoli adekvatna znanja iz IKT-a, da bi se to ksanije iskoristilo na radnom mestu. Studenti nailaze na razne otpore kod profesora, jer profesori su iz starijih generacija, pa ne znaju i na shvataju značaj informacionih tehnologija. Studentima treba da se pruži, adekvatna praksa iz IKT-a, adekvatno predznanje i znanje, potrebno je modernijih i opremljenijih laboratorije, još više stručnog kadra, i slično. Kad se to pogleda sve se vrti oko korištenja Informaciono komunikacionih tehnologija. Obrazovni sistem, pogotovo visoko obrazovanje, treba da uveliko koristi IKT, i da najviše taj sistem treba da pokaže ostalim, da je razvoj, širenje, a pogotovo korištenje IKT-a, budućnost zemlje u kojoj žive. Najveći propusti, su nerazumijevanje profesora, dekana, ostalog stručnog kadra, nedostatak sredstava i materijala da bi se nešto više učinilo na poboljšanju obrazovnog sistema, jer to je jedan od temeljaca za razvoj države, a to dalje vodi razvoju lokalne, a i globalne ekonomije.

Prema nekim pričama, sa raznih foruma, seminara, radionica, čuo sam jedan zanimljivi podatak, a to je, da se u BiH planira dovesti sve u red oko 2010. godine, što podrazumeva razvoj i širenje IKT-a, što dalje vodi razvoju informacionog društva. Ja sam veliki optimista, i ovaj cilj mi možemo da ostvarimo mnogo prije, a to sve zavisi od nas samih, od toga kako ćemo i u kojoj meri da koristimo Informaciono komunikacione tehnologije. Zato smatram da zemlje Jugoistočne Evrope mogu da očekuju „rast baziran na znanju“. Samo je pitanje vremena, kad će to da se desi, da li će to biti 2010. godina, ili možda ranije, ili možda kasnije, sve zavisi od nas samih, od ljudi. Zato, ne treba da gubimo vreme, već da uveliko počevši od sada, da radimo na širenju i razvoju IKT-a, pogotovo treba da dokažemo, da smo spremni da u velikoj meri koristimo Informaciono komunikacione tehnologije, jer to će dovesti do razvoja informacionog društva, a naravno ne smemo da zaboravimo, da će to da uveliko utiče i na lokalne i na globalnu ekonomiju.

<< 10/2005 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
49550

Powered by Blogger.ba