Main Point

Informacija. Informacione tehnologije. Informaciono drustvo. Internet. Virtuelne zajednice. Digitalna podela. Globalizacija. Internet aktivizam. Sajber kriminal. Kontrola sadrzaja na Internetu. eLearning. eGovernment. eBusiness. IKT i IT. Ostalo...

04.10.2005.

Internet aktivizam (3. dio)

Crackeri (čita se “krekeri”) su isto pronalazači, inteligentni ljudi, ali oni, između ostalog, koriste svoje znanje i svoja otkrića da bi nekome naneli štetu. Crackeri pišu viruse i trojance, upadaju na servere i prave štetu na njima (uglavnom tako što izmene prvu stranu sajta).

Lameri su uglavnom klinci, koji nisu ništa otkrili i koji takođe nanose štetu drugima, obično da bi ukrali neku šifru za Internet ili uništili nekome disk koristeći trojance, viruse, pa čak i exploite, koje su crackeri napisali. Oni su gotovani, nauče kako se koriste trojanci i onda prave štetu poštenom svetu, misleći da su hakeri. Mnogi od njih ne znaju čak ni kako funkcioniše Internet. Cilj im je samo da naprave neku pakost koristeći izum nekog crackera.

Onog trenutka kada haker svojim pronalaskom napravi nekome štetu - odmah prestaje da bude haker i postaje cracker!
Sasvim je pogrešno reči “hakeri su uhakovali sajt...”, kao i “hakeri su napravili novog crva...”. Hakeri uopšte ne nanose štetu, to čine crackeri i lameri. I potpuno je pogrešno mrziti hakere. One koje treba mrziti i prezirati su crackeri i lameri! Hakeri su pronalazači, naučnici, i ne moše se postati haker preko noći. Profesija “haker” je veoma čista, poštena, plemenita i velikim trudom stečena profesija.

Na kraju, biti haker znači biti osoba koja ima ogroman koeficijent inteligencije, osoba koja ceo dan provede za kompjuterom proučavajući ga, osoba koja to čini da bi zaštitila ostale korisnike kompjutera i omogućila im potpunu privatnost, osoba koja svojim pronalascima gura čovečanstvo ka napretku, i osoba koja uvek može da vas pogleda u oči!

Ja mislim da je ovde sve objašnjeno što se tiče pitanja Haktivista, i veoma se dobro može izvući zaključak ko su kriminalci a ko su novi revolucionari.

Vrlo značajno pitanje i na kojem treba dosta da se istraže, a koje je postavila Nataša Radović, jeste pitanje realnog uticaja internet aktivizma. Iz prethodnog se može zaključiti ko je najviše aktivan na Internetu. To su uglavnom sami Haktivisti, jer mislim da je njihov uticaj mnogo veliki, i da je njihov aktivizam već uveliko odmakao, i koliko god se tehnologije budu razvijale, njihov aktivizam će biti veći. I oni sami učestvuju u razvoju Interneta. To bi trebalo da i ostale ljude navede da se uključe u akcije na Internetu, da povećaju svoj stepen delovanja na mreži, da njihov aktivizam bude što veći nego što je to bio do sada. Zato smatram da će uticaj internet aktivizma biti veći u bliskoj budoćnosti, i da će biti dosta realniji nego što je to sada. Jer će to još više dovesti do razvoja Informacionog društva, a to je, još jednom ponavljam naš cilj.

<< 10/2005 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MY LINKS

OTHER LINKS
EXIT Centre
CePIT
ETF Banja Luka
Mladi.info
Banja Luka
MPIII.com
Studenti i Cimeri

PERSONAL PAGE
Name: Milos Blagojevic
City: Banja Luka
Birthdate: 06.02.1985.
Occupation: student
Interests: ICT
eMail: milosh@teol.net

ICT blogs
Šta je informaciono društvo?
IKT i globalizacija
Digitalna podela
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (1. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (2. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (3. dio)
Digitalne podele: jezik, kultura i rod na svetskoj mreži (4. dio)
Političke implikacije IKT-a i koncept e-Vlade
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (1. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (2. dio)
Virtuelne zajednice i društveni odnosi na Internetu (3. dio)
Internet aktivizam (1. dio)
Internet aktivizam (2. dio)
Internet aktivizam (3. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (1. dio)
Uticaj IKT-a na lokalne i globalnu ekonomiju (2. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (1. dio)
Sajber kriminal i kontrola sadrzaja na Internetu (2. dio)
eLearning (1. dio)
eLearning (2. dio)
eLearning (3. dio)
eLearning (4. dio)
eLearning (5. dio)
mLearning
Razlike između M-Learninga i E-Learninga
Izazovi za mLearning
Chat marketing

Other stuff
Moja prva pesma
Inteligencija vs. Pamet
Blogovi
Moje pesme (1.dio)
Moje pesme (2.dio)

BROJAČ POSJETA
49549

Powered by Blogger.ba